De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg ging op 2 juli akkoord met het huren van klascontainers voor de academie Muziek-Woord-Dans.

De Heistse academie worstelt al een hele tijd met plaatsgebrek en de onderwijsinspectie stelde daarnaast ook  tekorten vast op het gebied van akoestiek en een te grote versnippering van leslocaties.

Als tijdelijke oplossing voor het tekort aan leslokalen is nu beslist om het komende schooljaar klascontainers te plaatsen op de site van het academiegebouw.

De containers zullen in de eerste plaats de afdeling Woordkunst huisvesten. Deze afdeling heeft al vele jaren geen eigen ruimte meer. Daardoor liggen de leslocaties erg verspreid en is er nergens plaats om de didactische middelen eigen aan de lessen, op te slaan.

Verder krijgt de afdeling Muziek een groot leslokaal bij dat toegankelijk is voor iedereen. Deze container zal dienst doen als repetitieruimte voor grotere groepen (meer dan 15 personen), klasconcerten en examens.

Het andere punt dat aangepakt moet worden, namelijk de onaangepaste akoestiek, zal deels kunnen worden opgevangen wanneer enkele afdelingen van de Academie voor Beeldende en Toegepaste kunsten verhuizen naar een andere locatie. De vrijgekomen lokalen kunnen dan akoestisch verbeterd worden. Op die manier wordt er iets gedaan aan de geluidsoverlast binnenin het gebouw én komt er ruimte vrij voor andere cursussen.

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het ontwerp en de raming voor de huur van deze klascontainers. De kosten hiervoor worden geraamd op 59.991,80 euro.

Loods voor ateliers keramiek en beeldhouwen

Om een antwoord te kunnen bieden op het verslag van de doorlichting die in het afgelopen schooljaar plaatsvond en tegemoet te komen aan de jarenlange verzuchtingen van de studenten, werd besloten om voor de ateliers keramiek en beeldhouwen uit te wijken naar een andere locatie. In overleg met het departement Onderwijs kwam deze oplossing als de meest gunstige uit de bus.

De firma VSE, Liersesteenweg 173, werd bereid gevonden om deze afdelingen onderdak te bieden. Vanuit haar industriële activiteit, de complete inrichting en de uitstekende ligging is dit een uitgelezen partner. De eigenaar, Jan Scheirs werd direct bereid gevonden om mee te denken in de aanpassingen van de locatie.

Het verlaten van de donkere kruipruimte in de kelders van de academie maakt nu plaats voor een verblijf in licht en ruimte. De ateliers krijgen eindelijk de ruimte - ongeveer 750m² - waarnaar ze al jaren op zoek zijn.

De industriële invulling van de ateliers - ovens, spuitcabines, lassen, steen kappen en slijpen, glazuren - kunnen nu de toets van veiligheid doorstaan. Het industriële en ambachtelijke karakter van de beide ateliers zijn hierdoor perfect gelinkt.

De academie verwacht een serieuze groei voor beide afdelingen door deze positieve aanpassingen. De uiteindelijke verhuis is voorzien in het najaar 2014.